A túra története

A rendezvény története a 2000-es évek elején kezdődött, amikor pár, a Gödöllői Református Gimnáziumba járó diák, saját és társaik szórakoztatására “Bakancsos-”, és éjszakai-túrákat kezdett szervezni. Ezek általában kétnapos alkalmak voltak, kulcsosházi szállással. Alább olvasható pár beszámoló, melyet a túrákon érsztvevő és azt szervező diákok írtak.

Bakancsos túra beszámoló: Börzsöny - 2004. első félév
Bakancsos túra beszámoló: Mátra - 2003. második félév
Éjszakai túra beszámoló - 2002. április

Ezen alkalmak szervezése szükségessé tettek egy összefogó szervezetet, így alakult meg a Pepita Bakancs Turisztikai Egyesület 2003-ban.

A “túlélőtúra” (ma teljesítménytúra) ötlete, már az alapítás előtt is terve volt az egyesület tagjainak. Azonban a “Bakancsos-” és Éjszakai túrák sikere arra buzdította őket, hogy tervüket valóra is váltsák. Így az első Keresztény Iskolások Túlélő Túrájára (röviden: KITT) 2004. június 4-5(-6)-én került sor, a Gödöllői-dombságban. Az esemény nagy érdeklődést váltott ki az egyházi iskolák diákjai közt, így országosan ~5 iskolából ~11 csapat nevezett.

“Gödöllőn már két órája szakad az eső, a korábbi napokban ugyancsak csapadékos volt az időjárás, így az erdei ösvények alaposan feláztak. A szervezők kizárólag erre a túrára készített pólóban várják a csapatokat. Többen elbizonytalanodnak, kérdezik, hogy a szakadó esőben is elindítják-e a csapatokat. – Naná! – mondja Domonkos (a Pepita bakancs egyesület alelnöke, a szerk.), utalva arra, hogy végtére is túlélőtúrán vannak. Este fél nyolcra már valamennyi egység kitöltötte a jelenléti lapot, megismerte a szabályokat. Az első vállalkozó szellemű gárda fél kilenckor hagyja el a „bázisként” üzemelő református iskola épületét.”

Részlet a “Mindenki túlélte Gödöllőt” c. Evangélikus Élet-ben megjelent tudósításából.

Az egyetlen megmaradt fotó az 1. KITT-ről

A rendezvény megszervezése nagy lépés volt a szervezet történetében, hisz az eddigi alkalmak többségében csak a Gödöllői Református Gimnázium tanulói számára voltak elérhetőek, ettől kezdve viszont minden egyházi középiskola diákját várták túráikra.

A második túrára már ~11 egyházi iskolából ~23 csapat nevezett, de a vállalkozó diákok száma évről-évre tovább nőtt. Velük együtt nőtt az aggódó szülők telefonhívása is, így 2008-ban a túlélő szócskát felcserélte a tájékozódási mondatelem. A név azóta változatlanul Keresztény Iskolások Tájékozódási Túrája.

A jubileumi 20. Bakony KITT eligazítása

A Pepita Bakancs egyesület alapító tagjai a gimnáziumot kijárva az ország és a világ minden pontjára szóródtak szét. Az egykor rendszeres “Bakancsos-” és Éjszakai túrák szervező híján megszűntek. Az egyesületet, annak kihasználatlansága miatt 2010-ben feloszlatták. Azóta a túrát önszervező közösségként, önkéntes munkával szervezzük.

Az egyesület volt logója

A túra 2014 őszén jubilált. A 20. alkalmat és a tíz éves fennállást ünnepelték a résztvevők. Sok öregdiák látogatott vissza a rendezvényre. A tájegység a Bakony volt, a bázis a bakonybéli „Kaszinó” épülete.

“Nem túlélő túra? – kérdezi egy egyetemista fiatal a rendezvény egyen pólóját nézve. Sokan ugyanis nosztalgiáztak az ünnepen, eljöttek ismét megszerezni azt az élményt, amelyet korábban kisiskolásként éltek át.”

Részlet a “Lezajlott a jubileumi KITT a Bakonyban” c. evangélikus.hu-n megjelent tudósításából.

I. KITT after

2018-ban két új túrát is indítottunk, KIFLI (Keresztény Iskolások Lélekszakadó Farsangi Iszkolása) és KITT after néven. Előbbi egy téli teljesítmény túra, utóbbi a régi Bakancsos túrák folytatása egy napos kivitelben. Azonban a kevés érdeklődő miatt ezeket az eseményeket később nem ismételtük meg.

A túra résztvevőinek növekvő légyszámához méltóan 2019-től kezdve egységesített grafikai arculatot kap minden KITT által szervezett rendezvény.

A túra iránti érdeklődés napjainkra odáig jutott, hogy míg az elején 20-40 diák látogatta a rendezvényt a legutóbbi túrán közel 60 csapat és több mint 250 fő vett részt.

A 2020-ra tervezett midkét túra elmaradt a koronavírus járvány miatt.

A KITT egységesített arculata